What's happening
Writing a plain-English summary… Track this bill to get it by email.
Why it matters
Albany, before your first meeting.
Every bill that moved yesterday, summarized in a sentence and ranked by impact. The Albany Scorecard follows on Sundays.
Free. Unsubscribe in one click. Want alerts on specific bills? Create an account.
Who cares
Headline styles
Sponsors
2 Co-sponsors
History
- Vetoed memo.75
- Delivered to governor
- Returned to senate
- Passed assembly
- Ordered to third reading rules cal.402
- Substituted for A6539B
- Referred to codes
- Delivered to assembly
- Passed senateVote 62–0
- Ordered to third reading cal.1316
- Committee discharged and committed to rules
- Print number 4563a
Show 2 earlier actions
- Amend (t) and recommit to health
- Referred to health
Companion bill
The same bill in the other chamber. A bill becomes law when one version passes both houses and the governor signs it, so either number can carry it.
Relates to the practice of surgical technology and surgical technologists
Assembly Floor Calendar · Sponsor Kevin Cahill
Full text
The text isn't available here yet. Check nysenate.gov.
Sponsor's memo
BILL NUMBER:S4563A
Title of bill
An act to amend the public health law, in relation to surgical technology and surgical technologists
Purpose
The bill amends Article 28 of the public health law by adding section 2823 to establish certain requirements for surgical technologists working in health care facilities.
Summary of provisions
Section 2823 (1) defines the terms health care facility, surgical technologist surgical technology and health care professional.
Section 2823(2) requires surgical technologists functioning in health care facilities to be certified or complete an appropriate training program for surgical technology in the U.S. military. A health care facility cannot employ or contract with a surgical technologist unless the person meets the listed requirement. Section 2823(2) (c) provides an exception for individuals who are employed as surgical technologists on or in the two years prior to the effective date of this Act.
Section 2823 (3) allows surgical technologists to perform surgical technology under the supervision of a health care professional performing the surgery or another health care professional participating in the surgery acting within his or her scope of practice.
Section 2823(4) requires uncertified surgical technologists - those who are militarily trained or grandfathered in - to annually complete fifteen hours of continuing education to remain qualified to practice surgical technology.
Section 2823(5) allows a health care facility to employ or contract with an individual who does not meet the requirements of this bill if the facility can demonstrate diligent and thorough efforts to be in compliance. It also requires the employer to demonstrate that the individual has met the requirements of subdivision 2 of this section within twenty-four months.
Section 2823(6) allows a health care professional to perform surgical technology tasks if such tasks are within the scope of his or her license. Further clarifies that nothing in this section shall allow for an unlicensed professional to perform tasks or functions limited to the scope of practice of a health care professional.
Section 2823 (7) requires a health care facility, upon request, to verify the dates of employment of a surgical technician.
Section 2823 (8)states that the Department of Health is responsible for enforcement and compliance with each of these provisions.
Existing law
There is no existing law regulating the training or skills required of surgical technologists in health care facilities.
Justification
Surgical technologists have a vital role in creating and maintaining a sterile surgical room, ensuring that surgical equipment is functioning properly and safely, and assisting surgeons during surgical procedures. Because surgical technologists are directly responsible for patients' well-being and safety, they are expected to possess a certain level of competence and skill. Furthermore, surgical technologists must be cognizant of the surgeon's needs while performing an operation and this type of knowledge requires specific training.
While surgical technology is an established field with accredited programs, health care facilities are not required to employ or contract with credentialed individuals.
This law would require hospitals to hire only certified personnel or individuals falling within the exceptions of the bill. Hospitals which contract for and hire surgical technologists to practice in their operating rooms must ensure that these professionals are competent and adequately skilled to perform the job.
Legislative history
None.
Fiscal implications
None.
Effective date
This act shall take effect on the sixtieth day after it becomes law.
Summaries, headlines and scores are AI-generated from the official bill text. How we score bills. Source: NYS Open Legislation.