What's happening
Writing a plain-English summary… Track this bill to get it by email.
Why it matters
Albany, before your first meeting.
Every bill that moved yesterday, summarized in a sentence and ranked by impact. The Albany Scorecard follows on Sundays.
Free. Unsubscribe in one click. Want alerts on specific bills? Create an account.
Who cares
Headline styles
Sponsors
No co-sponsors yet.
History
- Signed chap.292
- Delivered to governor
- Returned to senate
- Passed assembly
- Ordered to third reading rules cal.459
- Substituted for A7419A
- Referred to codes
- Delivered to assembly
- Passed senateVote 59–0
- Advanced to third reading
- 2nd report cal.
- 1st report cal.1169
Show 3 earlier actions
- Print number 5185a
- Amend and recommit to health
- Referred to health
Companion bill
The same bill in the other chamber. A bill becomes law when one version passes both houses and the governor signs it, so either number can carry it.
Relates to the practice of surgical technology and surgical technologists
Assembly Floor Calendar · Sponsor Kevin Cahill
Full text
The text isn't available here yet. Check nysenate.gov.
Sponsor's memo
BILL NUMBER:S5185A
Title of bill
An act to amend the public health law, in relation to surgical technology and surgical technologists
Purpose
The bill amends Article 28 of the public health law by adding section 2824 to establish certain requirements for surgical technologists working in healthcare facilities.
Read the full memo (811 words)
Summary of provisions
Section 2824(1) defines the terms healthcare facility, surgical technologist, surgical technology and healthcare professional.
Section 2824(2) states that a surgical technologist shall not perform surgical technology except under the direction and supervision of an appropriately licensed healthcare professional participating in the surgery.
Section 2824(3) requires surgical technologists functioning in healthcare facilities to be certified or complete an appropriate training program for surgical technology in the U.S. military. A healthcare facility cannot employ or contract with a surgical technologist unless the person meets the listed requirement.
Section 2824(4) provides an exception for individuals who are employed as surgical technologists for a cumulative period of two years on or in the four years prior to the effective date.
Section 2824(5) requires surgical technologists to annually complete fifteen hours of continuing education to remain qualified to practice surgical technology.
Section 2824(6) requires surgical technologists to document in writing good cause that prevents compliance with continuing education requirement in order to receive an extension, specifies reasons in which an extension may be granted and defines who may grant an extension.
Section 2824(7) allows a healthcare facility to employ or contract with an individual who does not meet the requirements of this bill if the facility can demonstrate diligent and thorough efforts to be in compliance. It also requires the employer to demonstrate that the individual has met the requirements of subdivision 3 of this section within twenty-four months.
Section 2824(8) allows a healthcare professional to perform surgical technology tasks if such tasks are within the scope of his or her individual license. Further clarifies that nothing in this section shall allow for an unlicensed individual to perform tasks or functions limited to the scope of practice of a healthcare professional.
Section 2824 (9) states that a healthcare facility who employs or contracts a surgical technologist shall verify the dates of employment or contract at the request of the employee or another healthcare facility.
Section 2824 (10) grants the commissioner the authority to promulgate regulations
Section 2 sets the effective date.
Existing law
There is no existing law regulating the training or skills required of surgical technologists in health care facilities. As to the practice environment for surgical technologists, 10 CRR-NY 405.12(a)(1)states: "The operating room shall be supervised by a registered professional nurse or physician who the hospital finds qualified by training and experience for this role." The regulation speaks specifically to the supervision of surgical technologists in the performance of certain duties in (iii) as follows: "Licensed practical nurses and surgical technologists may perform scrub functions and may assist in the circulating duties under the supervision of a circulating nurse who is present in the operating room for the duration of the procedure." 42 C.F.R. § 482.51(a) (1) states: "The operating rooms must be supervised by an experienced registered nurse or a doctor of medicine or osteopathy. (2) Licensed practical nurses (LPNs) and surgical technologists (operating room technicians) may serve as "scrub nurses" under the supervision of a registered nurse. (3) Qualified registered nurses may perform circulating duties in the operating room. In accordance with applicable State laws and approved medical staff policies and procedures, LPNs and surgical technologists may assist in circulatory duties under the supervision of a qualified registered nurse who is immediately available to respond to emergencies." Nothing in this bill is intended to impact these existing state and federal supervisory requirements in any way.
Justification
Surgical technologists have a vital role in creating and maintaining a sterile surgical room, ensuring that surgical equipment is functioning properly and safely, and assisting surgeons during surgical procedures. Because surgical technologists are directly responsible for patients' wellbeing and safety, they are expected to possess a certain level of competence and skill. Furthermore, surgical technologists must be cognizant of surgeons' needs while performing an operation and this type of knowledge requires specific training and continuing education.
While surgical technology is an established field with accredited programs, health care facilities are not required to employ or contract with credentialed individuals.
This law requires hospitals to hire only certified personnel, or individuals falling within the exceptions of the bill. Hospitals that contract for and hire surgical technologists to practice in their operating rooms must ensure that these professionals are competent and adequately skilled to perform the job.
Prior legislative history
2012 - Similar bill(S.6511-A/A.9303-A) passed Senate and Assembly unanimously. Vetoed ( 158). 2011 - Similar bill (S.4563-A/A.6539-B) passed Senate and Assembly unanimously, Vetoed (475).
Fiscal implications
None.
Effective date
The act shall take effect on the first day of the eighteenth month after it shall, have become law.
Summaries, headlines and scores are AI-generated from the official bill text. How we score bills. Source: NYS Open Legislation.