Skip to content
S7647Senate2015-2016 SessionSame asA10605

Relates to admission requirements for graduate-level teacher and educational leader programs for certified teachers already holding a graduate degree

Sponsor Kenneth P. LaValleSD-1+2 co-sponsorsAffects Education
Status
In Assembly Committee
Higher Education
Impact
Pending
Passage
Pending

Bill progress

Step 5 of 7

In Assembly · Higher Education

What's happening

Writing a plain-English summary… Track this bill to get it by email.

Why it matters

The daily · weekday mornings

Albany, before your first meeting.

Every bill that moved yesterday, summarized in a sentence and ranked by impact. The Albany Scorecard follows on Sundays.

Free. Unsubscribe in one click. Want alerts on specific bills? Create an account.

Who cares

Headline styles

Sponsors

Primary sponsor
Kenneth P. LaValle

Senator · Senate District 1

Chair, Higher Education

History

  1. Referred to higher education
  2. Delivered to assembly
  3. Passed senateVote 62–0
  4. Ordered to third reading cal.1829
  5. Committee discharged and committed to rules
  6. Referred to higher education

Companion bill

Full text

The text isn't available here yet. Check nysenate.gov.

Sponsor's memo

Title of bill

An act to amend the education law, in relation to admission requirements for graduate-level teacher and educational leader programs for certified teachers already holding a graduate degree

Purpose

To provide that in-service teachers having completed a graduate program need not take the GRE.

Summary of provisions

Section 1. Amends section 210-a of the education law to provide that the graduate record examination (GRE) or substantially equivalent admission examination requirement will not apply to certified teachers who already hold a graduate degree when applying for a graduate-level teacher program.

Section 2. Sets for the effective date.

Justification

Currently, the law requires that in order for any applicant to be admitted to a graduate level teacher program, that applicant must have taken the GRE or a substantially equivalent admission examination. This does not account for teachers that are already certified who decide to go back to get another certification and have already matriculated through a graduate teaching program.

This is a correction to distinguish between in-service teachers and pre-service teachers. Teachers that are already in-service have already gone through a graduate program and thus should not need to take the GRE when they have already matriculated and decide to go back to receive more certifications.

Legislative history

New bill.

Fiscal implications

EFFECTIVE DATE : Immediately.

Summaries, headlines and scores are AI-generated from the official bill text. How we score bills. Source: NYS Open Legislation.